Overslaan en naar de inhoud gaan
Stop TBC World Forum

Haagse bezienswaardigheden lichten op voor Wereld Stop Tuberculose Dag

di, 03/27/2018 - 16:24

Afgelopen weekend verlichtte Den Haag haar kenmerkende gebouwen in het rood om aandacht te vragen voor de strijd tegen Tuberculose (TB), als deel van een wereldwijd initiatief dat jaarlijks op 24 maart plaatsvindt. Wereld Stop Tuberculose Dag is een samenwerking tussen het Stop TB Partnership en de World Health Organisation (WHO). Het moedigt steden aan om hun bezienswaardigheden op te laten lichten en zo de strijd voor een wereld zonder tuberculose te steunen. Tuberculose is een besmettelijke ziekte die vooral een effect heeft op de longen. Hoewel tuberculose te genezen en te voorkomen is, blijft het volgens WHO een van de 10 grootste doodsoorzaken ter wereld.

Den Haag is betrokken bij het initiatief omdat de Union World Conference on Lung Health later dit jaar plaats vindt in de stad. Karsten Klein, wethouder Stedelijke Economie, Zorg en Havens zegt: “We zijn verheugd dat we kunnen ondersteunen tijdens de Wereld Stop Tuberculose Dag en werken graag samen met de KNCV en The Union om zo’n groot en belangrijk internationaal congres te organiseren en daarmee de aandacht te vestigen op de impact die tuberculose wereldwijd veroorzaakt. Er is nog een lange weg te gaan voordat de ziekte volledig is uitgeroeid, maar door de juiste mensen samen te brengen en aandacht te vestigen op de ziekte, vergroten we de kans om tuberculose voor altijd uit te roeien.”

The Hague Convention Bureau is trots dat een groot aantal stadspartners deelnam aan het initiatief, waaronder Madurodam, het Zuiderstrandtheater, het Grand Hotel Amrâth Kurhaus, Paard, de Grote Kerk, World Forum The Hague, het reuzenrad op De Pier in Scheveningen en KNCV (Koninklijke Nederlandse Centrale Vereniging voor tuberculosebestrijding).

Michiel Middendorf, General Manager bij World Forum The Hague: “World Forum The Hague is er trots op Wereld Stop Tuberculose Dag te steunen, gezien wij de 49e editie van de Union World Conference on Lung Health hosten van 24 t/m 27 oktober 2018. Bewustzijn is de start van elke verandering.”

Om duidelijk te maken waarom Madurodam het belangrijk vindt om het initiatief te steunen refereert Marianne Aalders, Communicatiemanager Madurodam, aan de historie van het park en haar inherente connectie met tuberculose: “Madurodam werd opgericht als een fondsenwerver voor het Nederlands Studenten Sanatorium, waar studenten die leden aan tuberculose konden studeren en herstellen.” Het park, dat bijna 34 miljoen euro doneerde aan het goede doel, ziet Wereld Stop Tuberculose Dag als een mogelijkheid om de ideeën van de oprichtster Bep Boon- van der Starp een warm hart toe te dragen en door te geven.

Nienke van der Malen-van der Horst, directeur van THCB: “Wereld Stop Tuberculose Dag is een fantastisch voorbeeld van hoe onze stadspartners samen kunnen werken en een sterke, gezamenlijke impact hebben tijdens zo’n belangrijke gebeurtenis”.

De volgende video geeft een impressie van de deelname van Den Haag aan Wereld Stop Tuberculose Dag, waarbij de stad in rood verlicht werd.