Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereldconferentie bestrijding tbc en longziekten volgend jaar naar Den Haag

wo, 09/13/2017 - 18:29

Nederland biedt al meer dan 100 jaar een platform voor de strijd tegen tuberculose 

Den Haag, 12 september 2017 - Vandaag kondigde demissionair minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan dat in 2018 de Union World Conference on Lung Health in Nederland wordt gehouden. Deze jaarlijkse wereldconferentie richt zich op tbc-bestrijding en andere longziekten zoals astma en longontsteking, luchtvervuiling en anti-rookbeleid. KNCV Tuberculosefonds en de Gemeente Den Haag faciliteren dit congres dat van 24 tot 27 oktober 2018 zal plaatsvinden in World Forum The Hague.

Iedereen heeft het recht om van tbc te genezen 
“Dit congres brengt ruim 4.000 artsen, wetenschappers, politici en patiënten bij elkaar met een gezamenlijk doel: tuberculose de wereld uit te krijgen,” zegt arts Kitty van Weezenbeek, Algemeen Directeur van KNCV Tuberculosefonds. Tuberculose is niet een ziekte van vroeger, maar een bedreiging voor de volksgezondheid, die elke 18 seconden ergens een leven eist. “Dit is onacceptabel, omdat we de ziekte goed kunnen behandelen. Nieuwe medicijnen bieden hoop aan patiënten met medicijnresistente tuberculose, voor wie tot voor kort geen genezing mogelijk was. Nederland heeft een unieke deskundigheid en innovatiekracht op dit gebied en het congres biedt een platform om die kennis breed te delen.”

Het thema van de conferentie: Declaring Our Rights: Social and Political Solutions benadrukt het belang van politiek commitment en een op mensenrechten gebaseerde benadering. Beiden zijn nodig om tuberculose de wereld uit te krijgen en de wereldwijde bedreiging van tabaksgebruik, luchtvervuiling en andere longziekten te verminderen. Als stad van vrede, welzijn en recht biedt Den Haag een unieke omgeving om wetenschap, mensenrechten en internationaal beleid te verbinden.

Geen passender plek dan Den Haag
José Luis Castro, Algemeen Directeur, The Union: "Tuberculose is de meest dodelijke infectieziekte ter wereld en treft vooral de allerarmsten. Dat 1,8 miljoen mensen per jaar sterven aan tbc - een ziekte die te genezen is – doet afbreuk aan de fundamentele rechten van de mens. Daarom organiseren we onze conferentie in 2018 in Den Haag, een stad met een historische traditie in de strijd voor sociale rechtvaardigheid. Er is geen beter passende plek dan Den Haag om dit standpunt met de wereld te delen en tot actie op te roepen.”

Gemeente Den Haag: “KNCV Tuberculosefonds en Gemeente Den Haag hebben nauw samengewerkt om het congres naar de stad te halen. Het meerdaagse evenement past bij het internationale imago van Den Haag als internationale stad van vrede, welzijn en recht.”Opmerkingen voor de redactie:

The Hague Convention Bureau (THCB) is de officiele marketingorganisatie die zorgt dat Den Haag in beeld is als locatie voor bedrijfsevenmenten. www.theconferencethehague.com

Mediavragen
Neem voor meer informatie of mediavragen contact op met Larissa Kreutzberg: media@theconferencethehague.com  


49ste Union World Conference on Lung Health 
De Union World Conference on Lung Health is werelds grootste bijeenkomst van artsen, verpleegkundigen, wetenschappers, beleidsmakers, politici en activisten die zich inzetten om een eind te maken aan lijden veroorzaakt door longziekten. Specifieke focus ligt op de uitdagingen die de lage- en middeninkomslanden hebben: 80 procent van de 10 miljoen mensen die elk jaar overlijden door longziekten komen uit ontwikkelingslanden.

De 49ste Union World Conference on Lung Health in Den Haag brengt ruim 4.000 professionals uit meer dan 125 landen bij elkaar voor een 4-daags programma. Naast het congres voor professionals is er ook een publieksprogramma. In 1967 was Nederland voor het laatst gastheer van dit internationale congres.

De eerste internationale tbc-conferentie werd in 1867 gehouden, ver voordat de oorzaak van tuberculose was ontdekt door Professor Robert Koch in 1882. De Union is ontstaan uit een samenwerking van gedreven experts die de ‘witte plaag’ – tuberculose - de wereld uit wilden helpen. The International Union Against Tuberculosis and Lung Disease (IUAT) is in 1920 opgericht door 31 nationale longorganisaties tijdens de eerste naoorlogse conferentie over tuberculose in Parijs. 

KNVC Tuberculosefonds
KNCV Tuberculosefonds  KNCV Tuberculosefonds is een Nederlandse organisatie die zich al ruim 110 jaar inzet voor het terugdringen van de dodelijke infectieziekte tuberculose. Internationaal is KNCV Tuberculosefonds de belangrijkste tbc-bestrijdingsorganisatie. Jaarlijks krijgen 10,4 miljoen mensen tuberculose, hiervan sterven er 1,8 miljoen. Onnodig, want patiënten kunnen door vroegtijdige opsporing en de juiste behandeling volledig genezen. KNCV Tuberculosefonds werkt vanuit een hoofdkantoor in Den Haag en 12 landenkantoren, en redt met haar activiteiten wereldwijd vele levens. 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie: 
De bijgesloten foto is beschikbaar en op te vragen bij KNCV Tuberculosefonds. 


Voor vragen over:
-         KNCV Tuberculosefonds kunt u bellen met Annemiek van der Linden, tel. 070–750 84 49 of 06-38002009 of via email press@kncvtbc.org 
-         The International Union Against Tuberculosis and Lung Disease (IUAT) kunt u contact opnemen met Jo Waters, Global Communications Officer, jwaters@theunion.org
-         De Gemeente Den Haag kunt u bellen met Eric Stolwijk, 06-11883860